Experiment per veure la llum

Descoberta del fenómen de reflexió

El fotó rebota a la partícula de guix i així, quan hi ha moltes, rebota tot el temps i podem visualitzar la llum

Creieu que podem veure la llum a simple vista? Farem un experiment per veure la llum sense fer servir vidres, miralls o aigua.

Aquest experiment ha estat preparat per alumnes de 2n d’ESO de La Salle Tarragona (Toni Cortés, Eric Donadeu, Noa González, Lídia Massagués i Eloi Viciana) de la mà del seu padrí Jordi Gavaldà (enginyer de telecomunicacions).

Què necessitem?

Làser
Guix/pols (o farina)
Cartolina negra
Cúter/tisores

Com ho fem?

Per començar hem de convertir el guix en pols, retallant petits trossets i rascant amb un cúter. Si no teniu guix, podeu fer servir farina.

Després col·loquem un làser a un lloc fix, apuntant a la paret. En paral·lel i darrera de la llum del làser, col·loquem una superfície fosca (cartolina negra). Bufem la pols de guix en la direcció on apunta el làser.

Llavors es veurà la llum del làser i haurem acabat l’experiment.

Què passa?

Un raig de llum des del seu origen no es veu fins que rebota en un obstacle. Normalment ho podem veure a traves dels vidres, miralls, a l’aigua, a la paret… Tot això són obstacles grans on rebota la llum.

Però el mateix passa en partícules petites. Aquest fenomen és el que s’anomena reflexió.

I és que la llum està formada per unes partícules anomenades fotons. La llum és diferent a altres elements ja que és dos coses a la vegada: una ona i una partícula (fotó). En el cas de la partícula pot rebotar (reflexió) i en el de l’ona pot travessar (refracció).

Hem realitzat aquest projecte a traves de la reflexió. En la qual el fotó, rebota a la partícula de guix i així, quan hi ha moltes, rebota tot el temps i podem visualitzar la llum.

La diferència entre la reflexió i la refracció és que la primera hi ha un canvi en la direcció i a la segona un canvi en la velocitat perquè passa a través d’un altre medi.

Què aprenem?

El que podem aprendre és que un raig de llum des del seu origen no es veu fins que rebota en un obstacle.

També podem aprendre de que està fet el guix i a partir de la composició hem decidit l’element. Hem decidit calci ja que creiem que és un element crucial a la nostra existència.

Element de la taula periòdica destacat de l’experiment:

  • És un metall alcalinoterri (és un element de terres alcalines)
  • Té un color platejat i blanquinós
  • Té alta solubilitat en aigua que conté diòxid de carboni, això provoca els dipòsits d’estalactites i estalagmites, així com l’enduriment de l’aigua.

Calci

Leave a comment

Your email address will not be published.


*