Com fer entrar un ou dins d’una ampolla

Las alumnas viendo cómo entra un huevo en una botella Alumnes participant al repte experimenta durant el curs 2020-2021

Què en penseu de descobrir com un ou pot entrar en una ampolla gràcies a l’efecte de la pressió?

Aquest experiment ha estat preparat per alumnes de 2n d’ESO de La Salle Tarragona (Iris Medrano, Lucía Florido, Erika Martínez i Elena Ventosa) de la mà de la seva padrina Roser Esplugas, investigadora al Laboratori de Toxicologia i Salut Mediambiental de la URV.

Què necessitem?

  • 1 ou dur i pelat (opcional tenir-ne dos)
  • 1 ampolla de vidre amb un coll una mica més petit que l’ou (opcional tenir-ne dues)
  • 1 paquet de llumins

Com ho fem?

Encenem 4 llumins i els introduïm dintre l’ampolla. Ràpidament col·loquem l’ou a sobre de l’ampolla i esperem.
Per altra banda, vam fer una variant de l’experiment, en la qual el primer pas és clavar 4 llumins a l’ou. A continuació els encenem i aguantant l’ou amb la nostra mà hi col·loquem l’ampolla a sobre boca baix.

Què passa?

Al posar els llumins encesos dins de l’ampolla, l’aire es calenta i expandeix. Quan hi posem l’ou, no deixem que entri més oxigen el que provoca que s’apagui el foc. Llavors l’aire de dins de l’ampolla es refreda i es contrau fent que la pressió de l’interior de l’ampolla baixi. Per tant, la pressió de l’exterior de l’ampolla, la pressió atmosfèrica, empeny l’ou i entra.

Què aprenem?

Per una banda que sense oxigen el foc s’apaga. Per una altra que el calor fa que un gas s’expandeixi i el fred que es contragui. Quan el gas s’expandeix fa més pressió al recipient que el conté i quan es contrau en fa menys.

Element de la taula periòdica destacat de l’experiment:

  • Descobridor: Joseph Priestley,
  • En condicions normals l’oxigen és un gas incolor, inodor i insípid; es condensa en un líquid blau clar. L’oxigen és part d’un petit grup de gasos lleugerament paramagnètics, i és el més paramagnètic d’aquest grup. L’oxigen líquid és també lleugerament paramagnètic.
  • L’oxigen està present en l’aire amb concentracions al voltant de l’21%. L’oxigen es troba present en fase gasosa sense olor, color o sabor (en condicions atmosfèriques). És una substància altament reactiva, que reacciona amb gairebé tots els elements, excepte els gasos inerts. És per això que s’utilitza en una varietat d’aplicacions: farmacèutiques, mèdiques, aqüicultura, gas d’alimentació per a generadors d’ozó, bufat de vidre, lixiviació, reducció de NO per cremadors de combustible, lixiviació i soldadura d’oxigen.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*