Com fer entrar un ou dins d’una ampolla

Las alumnas viendo cómo entra un huevo en una botella Les alumnes veient com entra un ou en una botella

Què en penseu de descobrir com un ou pot entrar en una ampolla gràcies a l’efecte de la pressió?

Aquest experiment ha estat preparat per alumnes de 2n d’ESO de La Salle Tarragona (Iris Medrano, Lucía Florido, Erika Martínez i Elena Ventosa) de la mà de la seva padrina Roser Esplugas, investigadora al Laboratori de Toxicologia i Salut Mediambiental de la URV.

Què necessitem?

  • 1 ou dur i pelat (opcional tenir-ne dos)
  • 1 ampolla de vidre amb un coll una mica més petit que l’ou (opcional tenir-ne dues)
  • 1 paquet de llumins

Com ho fem?

Encenem 4 llumins i els introduïm dintre l’ampolla. Ràpidament col·loquem l’ou a sobre de l’ampolla i esperem.
Per altra banda, vam fer una variant de l’experiment, en la qual el primer pas és clavar 4 llumins a l’ou. A continuació els encenem i aguantant l’ou amb la nostra mà hi col·loquem l’ampolla a sobre boca baix.

Què passa?

Al posar els llumins encesos dins de l’ampolla, l’aire es calenta i expandeix. Quan hi posem l’ou, no deixem que entri més oxigen el que provoca que s’apagui el foc. Llavors l’aire de dins de l’ampolla es refreda i es contrau fent que la pressió de l’interior de l’ampolla baixi. Per tant, la pressió de l’exterior de l’ampolla, la pressió atmosfèrica, empeny l’ou i entra.

Què aprenem?

Per una banda que sense oxigen el foc s’apaga. Per una altra que el calor fa que un gas s’expandeixi i el fred que es contragui. Quan el gas s’expandeix fa més pressió al recipient que el conté i quan es contrau en fa menys.

Element de la taula periòdica destacat de l’experiment:

  • Descobridor: Joseph Priestley,
  • En condicions normals l’oxigen és un gas incolor, inodor i insípid; es condensa en un líquid blau clar. L’oxigen és part d’un petit grup de gasos lleugerament paramagnètics, i és el més paramagnètic d’aquest grup. L’oxigen líquid és també lleugerament paramagnètic.
  • L’oxigen està present en l’aire amb concentracions al voltant de l’21%. L’oxigen es troba present en fase gasosa sense olor, color o sabor (en condicions atmosfèriques). És una substància altament reactiva, que reacciona amb gairebé tots els elements, excepte els gasos inerts. És per això que s’utilitza en una varietat d’aplicacions: farmacèutiques, mèdiques, aqüicultura, gas d’alimentació per a generadors d’ozó, bufat de vidre, lixiviació, reducció de NO per cremadors de combustible, lixiviació i soldadura d’oxigen.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*